1. Anasayfa
  2. SEO

Google SEO Güncellemeleri | Google Algoritma Güncellemesi

Google SEO Güncellemeleri | Google Algoritma Güncellemesi
google seo guncellemeleri
0

Google SEO güncellemeleri, son yıllarda site sahiplerinin korkulu rüyası haline geldi. Artık aylık olarak yayınlanan güncellemeler ile, özellikle bloglarda çok hızlı sıralama kayıpları yaşanmaya başlandı.

Site sahipleri, Google algoritma güncellemesi sırasında sitelerinde güncelleme yapamaz hale geldi. Bu yazımda, bu konuyu inceleyip, yapabileceğiniz şeyleri -aslında tek şey- anlatacağım.

Google SEO Güncellemeleri Nedir?

Bir Google algoritma güncellemesi, kullanıcıların yaptığı aramaları, arama sonuçlarında daha kolay bulabilmesi, yani daha etkin bir kullanıcı deneyimi için arama algoritmasında yaptığı değişikliklerdir. Bu güncellemeler, çoğu zaman SEO stratejilerimizi etkiler ve o güne kadar uyguladığımız yöntemleri yeniden gözden geçirmemize neden olur.

Google SEO güncellemeleri, 2024 itibarı ile, Helpful Content Update, yani Faydalı İçerik Güncellemesi adı verdiği güncellemeleri aylık olarak uygulamaktadır. Google, bu güncellemeler ile, kullanıcıların aradıkları bilgiye daha kolay bir şekilde ulaşmalarını hedeflediğini belirtmektedir.

Yüksek kaliteli ve özgün içeriğin, kullanıcı odaklı olarak yazılması, Google’ın öncelikleri arasındadır.

Google SEO Güncellemeleri, iki kategoride özetlenebilir:

Temel Güncellemeler

Temel güncellemeler, Google’ın arama algoritmasındaki temel değişiklikleri temsil eder. Bu güncellemelerin özellikleri şu şekildedir:

  • Yılda birkaç kez gerçekleşir,
  • Arama algoritmasında köklü değişimlere işaret eder,
  • Google arama sonuçlarında gösterilen istisnasız tüm siteleri etkiler,
  • Arama sonuçları sıralamasında çok büyük dalgalanmalara neden olabilir.
google guncellemeleri

İkincil Güncellemeler

İkincil ya da küçük (minor update) güncellemelerin karakteristik özellikleri ve beklememiz gerekenler şu şekildedir:

  • Temel güncellemelere göre daha sık gerçekleşir. Bazen bir ay içinde birden fazla kez gerçekleştiği bile görülebilir,
  • Algoritmadaki küçük hataları düzeltme amacı olabilir,
  • Genel bir güncellemeden çok, belirli sektörleri hedef alabilir,
  • Arama sonuçlarındaki sıralamaları, temel güncellemelere göre daha az etkiler.

Büyük Google Algoritma Güncellemesi Zamanları

Son 2 yılda yapılan Google algoritma güncellemesi, aşağıdaki gibidir:

  • Mayıs 2022: Temel bir güncelleme ile, arama sonuçlarının alaka düzeyi iyileştirildi ve Google bu güncelleme ile duyurularında Faydalı İçerik Güncellemesi (HCU) kavramından bahsetmeye başladı.
  • Ağustos 2022: Faydalı İçerik Güncellemesi, yani Helpful Content Update’i ilk kez kapsamlı ve temel bir güncelleme olarak yayınladı. Bu güncelleme ile, arama sonuçlarında kullanıcılara en faydalı sonuçları göstermek birincil öncelik haline geldi.
  • Mayıs 2023: Google, link farmları ve yorum spamleri ile elde edilmiş bağlantıları elemeyi amaçlayan bir güncelleme yayınladı.
  • Kasım 2023: Bu güncelleme, aslında iki güncellemeyi bir arada içeriyordu. Faydalı İçerik Güncellemesi konusunda yeni adımlar atıldı.
  • 5 Mart 2024: Çekirdek güncellemesi olarak da bilinen bu temel güncelleme, kullanıcı deneyimi ve içerik kalitesi yüksek içerikleri öne çıkarma konulu idi.

Google’ın güncelleme günlüğü, tüm bu güncellemelerin kullanıcı deneyimini artırmak ve daha kaliteli, özgün içeriğe sahip sitelerin öne çıkması amacına sahip olduğunu söylese de, sahada gördüğüm bu değildi.

Örneğin, birçok kaliteli ve özgün içeriğe sahip blog sitesi, bu güncellemelerden sonra sıralamalarda çok geriye düştü ve yerlerini spam içerikli siteler aldı. Peki, bu neden böyle?

Google SEO Güncellemeleri Kimi Etkiledi?

Google SEO güncellemeleri, her ne kadar kullanıcı deneyimini ön plana alma iddiasında olsa da, özenle yazılmış içeriklere sahip birçok siteyi sıralamalarda geriye atarken, bunun yerine spam içerikli veya niche olmayan genel kapsamlı şirket sitelerini öne çıkardı.

Örneğin, keyword stuffing adı verilen ve arama sorgularını içeriğin girişine yığarak Google’ı yanıltmayı ve üst sıralarda gözükmeyi amaçlayan içeriklerin ilk sıralara yükselmesi bu sorunun en önemli göstergesiydi. Aşağıda gördüğünüz “kalem nedir?” sorgusu, aşağıdaki haber sitesini ilk sıralarda gösteriyordu:

google seo guncellemeleri gercekte neyi guncelledi

Yukarıda gördüğünüz sayfanın, Google’ın Faydalı İçerik Güncellemesi‘nde elenmesini bekliyordunuz, değil mi? Ancak öyle olmadı ve kalem kelimesi hakkında temel bilgileri veren siteler sıralamada aşağı düşerken, anahtar kelimeleri ilk paragrafa yığan sitelerin yükseldiğini gördük.

Türkçe arama sonuçlarında gördüğümüz bu etki, site sahiplerini giderek daha fazla mutsuz etmekte ve Google’ın son kullanıcıdan çok, kendilerine reklam geliri ile daha fazla kar getiren büyük siteleri öne çıkardığı düşüncesini güçlendirmekte.

Google’da üst sıralara çıkmanın yolunun, kaliteli ve özgün içerikten geçmediği, maalesef her güncellemede biraz daha ortaya çıkıyor. Ben de her güncellemede ilk sıralardaki yerini biraz daha perçinleyen sitelerin sırrını araştırdım ve sizler için yazdım.

Google’da Üst Sıralarda Gözüken Sitelerin Sırrı

Google SEO güncellemeleri sırasında, özgün ve kaliteli içerik üretmediği halde üst sıralara çıkan, kişisel bloglar başta olmak üzere birçok sitenin sıralamalarda neden geriye düştüğünü merak ettiğini biliyorum.

Bu konuda, başta Google blogları olmak üzere birçok kaynaktan araştırma yaptım ve ulaştığım sonuç, Google algoritma güncellemesi ile arama sonuçlarında iddia ettiği kadar köklü bir değişime gitmediği yönünde.

Nasıl mı? Arama sonuçlarında öne çıkan ve haber dışında her türlü içeriği yayınlayan, ülkemiz Türkiye’de çok iyi bilinen haber sitelerinin DA (Domain Authority – Alan Adı Otoritesi) ve PA (Page Authority – Sayfa Otoritesi) skorlarını inceledim.

Burada adreslerini açık olarak yazmasam da, Website SEO Checker adresinden (siz de kontrol edebilirsiniz) kontrol ettiğim çoğu haber sitesi, 80’in üzerinde DA ve PA’ya sahip çıktı. Bu sitelerin backlinklerine baktığımda, 100 binin üzerinde geri bağlantı olduğunu gördüm.

Elbette, Türkiye’de yayın yapan pek çok haber sitesine herhangi bir haberde başka siteler tarafından geri bağlantı verilmesi çok normal. Ancak, backlink kaynaklarını incelediğimde, birçoğunun ülkemizde “tanıtım yazısı” olarak bilinen şekilde, toplu paketler halinde satılan kaynaklar olduğunu gördüm. Örneğin, aşağıdaki Japonca siteye bakalım:

google seo backlink

Burada gördüğünüz site, aslında bir gurma günlüğü sitesi. Google Translate ile çevirdiğimizde aşağıdaki sonucu görüyoruz:

japonca site
japonca site

Bu sitede, ziyaretçi yorumu olarak eklenmiş backlink, yine Google Translate ile çevrildiğinde şu şekildedir:

japonca site backlink

Bu ziyaretçi yorumundaki linke tıkladığınızda, haber sitesine yönlendiğini gördüm. Yorumcunun isminin, yani haber sitesinin adresinin olduğunu da belirledim. Görselde de gördüğünüz, ülkemizin en büyük haber sitelerinden birinin web yöneticisinin Japonca bir günlük sitesine yorum yapmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğunu düşündüğümüzde, bunun backlink paketi olarak satın alınmış olduğunu anlayabiliriz.

Google’ın arama sonuçları konusunda önemli çalışanlarından olduğunu bildiğimiz John Mueller‘in bu konuda söyledikleri aşağıdaki gibi (Türkçesi devamında):

Links will always be something that we care about because we have to find pages somehow. It’s like how do you find a page on the web without some reference to it?” But my guess is over time, it won’t be such a big factor as sometimes it is today. I think already, that’s something that’s been changing quite a bit.

John Mueller

Bu söylediğini, Türkçe’ye çevirirsek, şu şekilde:

Bağlantılar her zaman önemsediğimiz bir şey olacak çünkü bir şekilde sayfaları bulmak zorundayız. Tıpkı web’de bir sayfaya referans olmadan nasıl ulaşabileceğinizi düşünmek gibi. Ancak tahminim, zamanla, bugün olduğu kadar büyük bir faktör olmayacak. Sanırım bu şimdiden epeyce değişen bir şey.

John Mueller

John Mueller, dış bağlantıların zaman içinde önemini yitireceğini söylese de, Google SEO güncellemeleri sırasında yaşadıklarımız bize gösteriyor ki, backlinkler hala çok önemli. Önemini ne zaman kaybedeceğine dair, en ufak bir fikrimiz yok. Peki, Google algoritma güncellemesi karşısında çaresiz kalmamak için ne yapmamız gerekiyor?

Google SEO Güncellemelerine Karşı Ne Yapabiliriz?

Google SEO güncellemelerine karşı ne yapabileceğimize dair yegane önerim, backlink portföyünüzü genişletmeniz. Ancak, bunu yaparken dikkat etmeniz gereken önemli noktalar var. Bunları şu şekilde özetleyebilirim:

  1. Backlink satın alın. Size bir şey satın alın derken, bunu çok dikkatli yapmanız gerektiğini önemle vurguluyorum.
  2. Backlink satın alırken, backlink yayınlayacağınız alan adının (domain) 8 – 10 yaşında veya daha eski olmasına dikkat etmenizi öneriyorum. Bu tür domainler, doğal olarak daha fazla backlinke, yani daha yüksek DA’ya sahiptir.
  3. Herhangi bir alan adından link (ya da tanıtım yazısı) almadan önce mutlaka dikkat etmeniz gereken şeyler vardır:
    • Alan adının eski olması: Bu size, halihazırda fazla backlinke sahip bir alan adına reklam verme şansı tanır.
    • Alan adına verilen backlinkler: Mutlaka, ama mutlaka, backlink vereceğiniz sitenin backlinklerini konrol edin. Eğer backlinklerde .ru, .pw, .in, .info gibi spam için çok fazla kullanılan siteler varsa, bu siteden tanıtım yazısı almayın. Aldığınız takdirde, sizin siteniz de Google tarafından spam olarak etiketlenebilir.
  4. Footer Link satın almayın. Footer linkler, sayfanın link değeri en düşük kısmında yer alır ve satın aldığınız sitenin her sayfasında yer aldığı için, Google başta olmak üzere arama motorları tarafından dikkate alınmayabilir. Footer Link satan yüzlerce site olduğunu biliyorum, ancak bunların büyük çoğunluğu 5 – 10 siteye birden footer link sattığı için, size faydadan çok zarar getirecektir.

Anlattıklarım arasından bir maddeyi tekrarlamak gerekirse, footer linklerinin size fayda getirmeyeceğidir. Kendi sitelerimden hala footer link satmama rağmen, bunun size fayda getirmeyeceğini -deneyimlerimden yola çıkarak- söylüyorum.

Hala footer link satmamın nedeni ise, bunun faydalı olacağına inanan insanların, tüm ikna çabalarıma rağmen inat etmesi ve footer link istemesi. Footer Link sattığım sitelerden, değerli link çıkışları vermiyorum.

Sonuç

Sonuç olarak, Google SEO güncellemelerinin her zaman açıklandığı kadar içerik üreticilerinin faydasına olmadığını söylemeliyim. Google, her ne kadar özgün ve kaliteli içeriği öne çıkardığını söylese de, diğerlerinden daha fazla backlinki olan siteleri öne çıkardığını unutmayın.

Her zaman, birkaç tane daha backlink siteniz için daha faydalı olacaktır ancak bu backlinkleri seçerken, mutlaka yukarıda bahsettiğim kriterlere dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde, spam siteler aracılığı ile blogunuzun sıralamasını yükseltmek bir yana, sıralama kaybetmesine neden olabilirsiniz.

Backlink kullanımı ile ilgili her türlü sorunuz için, yorum bölümünü kullanabilir, iletişim kısmından danışabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: İleri Seviye SEO Eğitimi – Gerçekten İhtiyacınız Var Mı?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir