Katı maddenin sıvı maddeye dönüşmesi durumuna erime denilmektedir. Eriyen maddelerin sıvı bir hâl alması sonucunda, söz konusu madde sıvıların içerdiği özellikleri gösterir. Günlük yaşantıda erime olaylarına pek çok kez rastlanabilir. Eriyen maddeler, tüm yaşam alanlarında görülebilmektedir. Günlük yaşamda gerçekleşen erimeye örnek verilecek olursa, şu şekilde sıralanabilir;
- Bir buzun oda sıcaklığında bırakılmasından bir süre sonra eriyerek sıvı hâle dönüşmesi
- Çikolatanın eriyerek sıvılaşması durumu
- Yağan karın erimesi durumu
- Sıcak bir tavaya bırakılan tereyağının erimesi
- Dondurmanın eriyerek sıvılaşması durumu
- Altının yüksek sıcaklık seviyelerinde eriyerek sıvı bir hâl alması
- Erimeye örnek olarak yanan bir mumun erimesi durumu
Erime Olayı Nasıl Oluşmaktadır?
Katı cisimlerin sıvıya dönüşmesi olayı erime olarak bilinmektedir. Erime olayı, donma olayının tam tersidir. Her maddenin erime noktası farklıdır. Bazı maddeler yüksek sıcaklıklarda erime gösterirken, bazıları ise oda sıcaklığında belli bir süre geçtikten sonra erimeye başlamaktadır.
Katı maddeler sıvıya nasıl dönüşür sorusuna cevap verilecek olursa, maddelerin ısı alması ile erime olayı gerçekleşir ve katı maddeler sıvıya dönüşür. Maddelerin erimeye başladığı sıcaklığa ise erime sıcaklığı denir. Bu sıcaklık her maddeye göre değişkenlik gösterir. Saflık derecesi ve basınç, erime sıcaklığına etki eden faktörlerdendir.
Katı Maddelerin Erime Sıcaklığı Nedir?
Katı maddelerdeki erime sıcaklığının değişkenlik göstermesi, maddeler içerisinde ayırt edici bir özellik olarak bilinmektedir. Erime olaylarının gerçekleştiği saf maddelerin aynı türden maddeler olması durumunda, erime sıcaklıklarında farklılık gözlenmez. Bu tür maddelerin erime sıcaklıkları aynıdır.
Bazı maddelerin erime sıcaklıkları açıklanacak olursa, şu şekilde sıralanabilir;
- Demir 1532 °C
- Naftalin 79 °C
- Cıva -39°C
- Tuz 800 °C
Erime Sıcaklığına Saflık Derecesi Nasıl Etki Eder?
Erime sıcaklığına, saflık derecesinin nasıl etki ettiği erime örnekleri ile şu şekilde açıklanabilir;
- Saf bir sıvının içerisine atılan şeker veya tuzla, maddenin saflık derecesi azaltılabilir ve erime sıcaklığı değiştirilebilir.
- Kış mevsiminde yolların donması sebebiyle tuz atılması, buzun erimesini ve sıvı hâlde kalmasını sağlar.
- Suya atılan tuzun, donma ve erime sıcaklığına etki etmesi sebebiyle donma olayının 0 °C gerçekleştirilmemesine neden olur. 0°C altındaki sıcaklıklarda donması sağlanabilir.